Összefoglaló a mosható pelenkáinkról

Azt gondolom, hogy két év moshatózás után szert tettem némi tapasztalatra, amit most megoszatnék, hátha másnak hasznos lehet.
Tehát úgy kezdtük, hogy Piroskának vettünk egy nagy rakás új coolababyt. Most már tudom, hogy ezt nem így kellett volna. A pelenkák ugyanis, mint az összes ruhadarab, alkat, személyiség, bőrtípus függőek. Nem mindegy tehát, hogy hosszú, vékony; hosszú, duci; vagy esetleg kicsi, tömzsi babánk van. Nos nekem van egy hosszú, nem túl vékony, combiban mindig erős Piroskám, és van egy hosszú, nagy pocakú, nagyon combis, de keskeny csípős Dinim. És nagyon-nagyon sokat kísérletezgettem a coolababykkel, mire sikerült az ő alkatukra fejleszteni a gombolást és a töltést, és még mindig nem tökéletes. Most úgy használjuk ezeket a pelusokat, hogy a saját betétjüket körültekerjük egy ikeás kistörülközővel (a 70 Ft-os fehér kéztörlőről van szó). Mivel mindketten hosszúak (Piroska most 94 cm körül van, Dini 76-77) így éppen hogy jó lesz rájuk ez a típus a szobatisztaságig. Pedig ugye egyméretes pelusról van szó, aminél a gyártó újszülött kortól, szobatisztaságig ajánlja a használatot. Jó, jó tudom, hogy nem átlagosak a gyerekeim, még ebben sem :-)
Itt kitérnék rá, hogy szerintem az egyméretes pelusok nem jók mindig, pl. amikor méretváltáshoz közeledünk, nagyon nehéz beállítani a patentolást. Én általában féloldalasan csináltam, tehát nem szimmetrikusan patentoltam a pocaknál. Mondjuk egy tépőzárasnál más a helyzet, de a tépőzárat kb. 6 hónapos koruktól ki tudják nyitni, és persze ki is nyitják a drágáim.
Nagyon szerettem a Bambino Miot az újszülött babán. Nagyon aranyos kis csomagot képez, könnyű tisztán tartani, lehet 90 fokon mosni, ami ugye egy napjában 8-10* szopizó, és rendszerint kakáló újszülöttnél nem mindegy. Szóval én mostanában ezt ajánlom annak, aki babát vár, és moshatózni fog. Aztán ha kinövi az újszülött méretet, már jó lehet valamilyen egyméretes pelus is. Pl. coolababy otthoni használatra, egy-két jobb minőségű pedig elmenősnek.
Mik is ezek a jobb minőségűek? Hasonló felépítésű, de nem zsebes, ha nem bepatentolós betétű a Pop-In. Méretben ez is hasonló, így Piroskára már nem tudom feladni, Dininek is éppen csak jó még. Persze nekünk csak első generációs van, lehet hogy az újabbak nagyobbak már. Ehhez hasonló még a BumGenius, ebből nekünk Organic van, patentos. Az all-in-one pelusok közül a kedvencünk az ImseVimse. Ez nem egyméretes sajnos, de nagyon szuper, apabarát pelus. Ha sok pénzem lenne, biztosan ebből a márkából vennék egy csomót.
Eddig a nappali pelenkákról írtam. Ezek egyike sem bírja az éjszakát, illetve végszükség esetén, turbó pluszbetétekkel igen, de mivel vannak kimondottan éjszakára való pelusok is, így egyszerűbb azokat használni.
Ezek közül a kedvencem, verhetetlen a nedvszívásban, a Little Lamb. Nagyon jó nedvszívó, és könnyen szárad a TotsBots strechy nevű pelusa. Az LL tiszta bambusz, a TB részben műszálas, ezért is szárad gyorsan. Ezekre gyapjúnadrágot húzunk. Nyáron is. A gyapjúról ugyanis sokan azt gondolják, hogy melegít. Ez részben igaz is. Ennek az anyagnak az egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy szellőzik. Ha pedig megfelelő lanolin réteggel látjuk el, nem engedi át a nedvességet. Nagyon ügyes anyukák maguk készítik ezeket a kis nacikat. Ha pedig elkapja őket a harci láz, és nagyon sokat készítenek, jutányos áron eladják a kevésbé ügyes anyukáknak :-)) Én az utóbbiak közé tartozom.
És végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem a PUL külsőket is. Ezek is használhatók éjszakára, bár nem szellőznek olyan jól, mint a gyapjú, egyszerűbb viszont tisztán tartani őket. Kedvenceink a Happy Heinys vicces, bocis mintájú bugyikái. Ezekkel nyáron osztatlan sikert arattunk a homokozóban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Eltelt egy év?

Kiköltöztettük