Miért éppen Piroska?


- És mi lesz a kislányotok neve?
- Piroska.
- Na jó, de most komolyan.
- Micsoda? Hát ezt meg honnan szedtétek?
- Na ne!

Ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel szembesültünk, szembesülünk mind a mai napig. Értetlenül fogadta a családunk, látom a döbbenetet az ismeretlenek arcán. Aztán egy-két másodperc után elmosolyodnak, és megjegyzik, hogy "egész jó név", végül is. Van azért pozitív visszajelzés is. A szülészorvos rögtön azt mondta, hogy milyen jó kis név. Nemrég, amikor ultrahangra vittem Pirinkót, az ottani doktornéni is odavolt, hogy milyen szép magyar neve van. Az tény, hogy mindenhol megjegyeznek minket, és néha már engem is Piroskának hívnak. Mint ahogy az is valószínűsíthető, hogy ilyen nevű kislány nem lesz még egy az óvodában, iskolában. Most már persze a családunk is elfogadta. Naná! Hiszen odavannak érte.

Már nagyon régen eldöntöttük, hogy minden gyermekünk egy keresztnevet fog kapni. Megvannak a fiú- és a lánynév verzióink, csak a sorrenden szoktunk variálni. Így volt ez Piroskánk esetében is, sokáig ugyanis úgy volt, hogy Kinga lesz. Illetve úgy gondoltuk, hogy majd ha megszületik, eldöntjük melyik illik jobban hozzá. Aztán teltek-múltak a várandósság hetei, és mi egyre jobban éreztük, hogy ez bizony egy kis Pirinyó a pocakomban, így nem vártuk meg a szülést, elkezdtük őt így hívni.
A névválasztásnál pedig roppant egyszerű szempontok alapján döntöttünk: magyar és lehetőleg valamelyik szent neve legyen.

Árpád-házi Szent Piroska viszonylag kevéssé ismert a magyar egyházban, őt ugyanis az ortodox egyház avatta szentté.
1088 táján született és 1133-ban halt meg. Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya volt. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában nehéz lépésre kényszerítette az ország érdeke, mert 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné nevet kapta. A házasságból több fiúgyermek is született, akik közül a 4. a későbbi Manuel császár. Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. A gazdagságára mint az uralkodásnak az eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Halála előtt örökfogadalmat tett, szerzetesi neve Xene (Idegen) volt. Mozaikképét a Hagia Sophia a mai napig őrzi.

Remélem egyszer eljutunk majd Isztambulba Pirinkóval, és mesélhetünk neki az idegenbe szakadt magyar királylányról.

Megjegyzések

  1. Szia!
    A mi lányunk is Piroska félig, anyósom után kapta a nevét. (a teljes neve: Sarolt Piroska...hiába ez az Árpád-ház hatása :) ) tetszik ahogy írsz :).
    Vera

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Eltelt egy év?

Kiköltöztettük